Υπεύθυνα με την πιστοποιημένη μέθοδο ELISA

Έλεγχος τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας σε τροφές

Συνήθως χρησιμοποιούμε τους δύο αυτούς όρους για να υποδηλώσουμε την «αφύσικη» αντίδραση του οργανισμού μας στη λήψη κάποιας τροφής. Τα αίτια, ωστόσο, είναι διαφορετικά στις δύο αυτές καταστάσεις, παρ’ ότι τα συμπτώματα μερικές φορές μοιάζουν μεταξύ τους.

  • Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ή κάποιες αλλεργιογόνες τροφές, ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως άμεσα.
  • Δυσανεξία από την άλλη πλευρά είναι η μη ανοχή του οργανισμού κάποιων τροφών ή ουσιών που αυτές περιέχουν. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, συνήθως αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση της τροφής. Συνηθέστερες μορφές δυσανεξείας είναι αυτές στην γλουτένη και την λακτόζη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας είναι ο κνησμός και η ερυθρότητα στο δέρμα, το πρήξιμο, τα φτερνίσματα, και η τάση λιποθυμίας. Πιο σπάνια εκδηλώνεται με οίδημα στα χείλη ή τη γλώσσα, λαρυγγόσπασμο, δύσπνοια, εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος ή και αναφυλακτικό shock.

Τα συχνότερα τροφικά αλλεργιογόνα – κυρίως τροφικές πρωτεΐνες είναι: αυγό (41,5%), γάλα (12,5%), φιστίκι (18%), ψάρια-θαλασσινά (7,5%), σόγια (5,5%), σιτηρά (4,5%). Αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τροφικά αλλεργιογόνα όπως χοιρινό κρέας, βότανα, μυρωδικά, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, ακόμη και σε κάποια φρούτα.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος της τροφής, ενώ συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλιά, φουσκώματα και δυσπεψία, διάρροιες, τάση για έμετο, πονοκέφαλο και ζάλη. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, τροφική δυσανεξία προκαλεί ακόμη και η όψη ή η όσφρηση ενός τροφίμου. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται με τον όρο ψυχολογική δυσανεξία.

Αιτίες της δυσανεξίας είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων: η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα φαρμακευτικά λιπάσματα, η διαταραχή της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, τα συντηρητικά, η έντονη επεξεργασία των τροφίμων. Επίσης, τα αίτια είναι διαφέρουν ανάλογα με την κάθε τροφή, παραδείγματος χάριν, η δυσανεξία στα δημητριακά (κοιλιοκάκη) οφείλεται στη γλουτένη, ενώ στο γάλα στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση.

Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας γίνεται πλέον με μια απλή αιματολογική εξέταση, με την οποία ανιχνεύονται με υπερσύγχρονο αναλυτή μεθόδου ELISA εξειδικευμένα αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες IgG, IgG4 και IgE για κάθε αλλεργιογόνο, που υποδηλώνουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαταραχής στον αιτιολογικό παράγοντα – ομάδα τροφίμων. Οι συνήθεις ομάδες τροφίμων που ελέγχονται είναι: τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά – αυγά και κρέας, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας

Αν διαγνωστεί ότι υποφέρετε από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την καταπολεμήσετε είναι να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από τη δίαιτά σας. Επιπλέον, οι ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μία τροφή μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντισταμινικά, αλλά οι πιο σοβαρές αντιδράσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αδρεναλίνη.

Πιστοποιημένα αποτελέσματα με την αξιοπιστία του Elisa Test

Στο εργαστήριό μας προτεραιότητα έχει η αξιοπιστία στην εργαστηριακή διάγνωση.

Γι αυτό το λόγο φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μόνο αξιόπιστες μεθόδους και τον πλέον σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό ώστε να είμαστε πάντα σίγουροι για το αποτέλεσμα που δίνουμε στον ασθενή μας.

Όλοι οι έλεγχοι που γίνονται για τροφικές αλλεργίες και δυσανεξεία σε τροφές γίνονται με την μοναδική πιστοποιημένη ανοσοενζυμική μέθοδο Elisa που λόγω της αξιοπιστίας της αποτελεί την μέθοδο αναφοράς σε κάθε άλλη διαγνωστική μέθοδο.

Tα Kit που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριό μας ελέγχουν 6 διαφορετικές κατηγορίες τροφών όπως περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

TestΠεριλαμβάνονται
Mix1 - Γαλακτοκομικά, Αυγό, ΚρέαςΓάλα | Ν καζεΐνη | Ασπράδι αυγού | Κρόκος αυγού | Κοτόπουλο | Χοιρινό | Μοσχάρι
Mix2 - Ψάρια, Θαλασσινά & ΟστρακόδερμαΒακαλάος | Μύδια | Τόνος | Σολωμός | Γαρίδες | Καβούρι
Mix3 - Ξηροί καρποίΦουντούκια | Φυστίκια | Καρύδια | Αμύγδαλα | Φυστίκα Αιγίνης | Κάσιους | Βραζιλιάνικα φυστίκια | Κουκουνάρι
Mix4 - ΔημητριακάΣιτάρι | Σπόροι σόγιας | Καλαμποκάλευρο | Προζύμι | Σουσάμι | Ρύζι
Mix5 - ΛαχανικάΝτομάτα | Πατάτα | Σκόρδο | Καρότο | Μαϊντανός | Μπιζέλια - Αρακάς
Mix6 - Φρέσκα φρούταΜπανάνα | Ακτινίδιο | Μήλο | Πεπόνι | Ροδάκινο | Κεράσι | Πορτοκάλι | Φράουλα
Mix7 - Κοιλιοκάκη (Δυσανεξεία στην γλουτένη)Αντισώματα έναντι γλοιαδίνης

Χρειάζεστε πληροφορίες για την εξέταση;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ